Podul de flori, lacrimă de bucurie

Posted: 5 Mai 2010 in Basarabia mon amour
Etichete:, , , , , , , , ,

Podul de flori este titlul generic al unei acţiuni populare desfăşurate în mai 1990 şi iunie 1991 de românii de pe cele două maluri ale Prutului. Pe fondul dezmembrării URSS-ului, cei de acelaşi sânge, separaţi după 23 august 1944, s-au putut în sfârşit regăsi.

Treptat, pe măsură ce noii servitori ai intereselor ruseşti din cele (deja) două state cu populaţie majoritar românească au căpătat stabilitate pe scaunul puterii, momentul efervescenţei populare a început să fie luat în derizoriu iar subiectul firesc al UNIRII românilor să fie un subiect tot mai depărtat, suprimat de nenumărate analize şi analişti, de preconcepţii cauzate de lipsa de cunoaştere şi mai ales, de un sentiment de neputinţă.

Astfel, generaţia mea a crescut cu titluri de genul „Podul de flori s-a veştejit„, Podul de flori s-a transformat în pod de tutun sau Podul de ghimpi peste Prut. La o căutare mai atentă despre subiect, cei interesaţi dau peste alte „piste” ale teoriei conspiraţioniste, mereu prezentă în asemenea momente. Putem vedea astfel în cartea Reîntregirea României, de Gheorghe Gavrilă Copil, cum momentul a fost deturnat de reprezentanţii FSN, sau în teoriile unor istorici, cum au ieşit din România peste 25 de mii de terorişti sovietici, activi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Nu că fiecare teorie nu ar avea adevărul ei, dar NU ASTA E IMPORTANT. Podul de flori a fost ceea ce pentru cele două Germanii a fost căderea Zidului Berlinului. La Podul de flori au participat peste 1 milion de persoane, iar asta certifică că poporul român şi-a făcut datoria. Voinţa populară a fost clară, mai departe politicienii sunt cei care au trădat.

Acum câteva zile am participat la o dezbatere la Grupul pentru Dialog Social (ca să vă faceţi o idee – un grup de intelectuali români, şi cu asta am zis tot). Moderatorul discuţiei a fost europarlamentarul Cristian Preda, PD-L, fost PCR (ca şef de promoţie, după cum îl disculpă cineva pe pagina de Wikipedia 🙂 ). Intru eu în sală şi domnul Cristian Preda afirmă:

După cum a spus şi preşedintele Mihai Ghimpu cu ocazia vizitei sale recente în România, vremea Podurilor de flori a trecut. Suntem foarte bucuroşi de această declaraţie, noi, membrii GDS de mult spunem asta.

Am rămas ca la dentist. Bun, una e teza „podurilor economice şi a podurilor de fier”, care spune că trebuie să trecem la treabă nu doar la nivel sentimental ci şi la fapte concrete.Dar să demitizezi un eveniment de asemenea anvergură, cum se încearcă şi punerea în umbră a faptelor românilor ce au murit ca eroi în decembrie 1989 şi în martie 1992 e de-a dreptul revoltător, cum de altfel e revoltătoare şi atitudinea intelectualităţii româneşti în relaţia cu românii din Basarabia în ultima decadă. Pentru demnitatea noastră trebuie să spunem tare şi apăsat: la podul de flori românii au venit pentru UNIRE.

Preşedintele Ghimpu? El a fost la podul de flori. Acum are de condus o ţară, e de datoria lui să facă poduri economice. Dar nu trebuie să uite că spiritual nu ne hrănim cu banii din împrumuturile FMI ci cu iubire. Până să ne înveţe KGB-iştii că în România trăiesc ţigani şi în Republica Moldova ruşi, noi ne-am iubit. Am şi filme care pot să confirme asta!

http://www.youtube.com/watch?v=tAODHRo2WrQ

Anul trecut ne scria Emil, un bucureştean care ne ruga să facem ceva şi pentru rememorarea Podului de flori. I-am răspuns că nu putem face noi totul şi că să treacă chiar el la fapte. Anul ăsta prezentăm opera lui Emil: www.poduldeflori.ro , site care sper că va fi o platformă pentru neuitare. E uimitor câte lucruri pot face oamenii, atât timp cât sunt perseverenţi…

EU NU UIT. BASARABIE E ROMÂNIA!

Anunțuri
Comentarii
  1. lojilenato spune:

    din pacate sovieticii au avut politica ca imediat dupa 1944,primii deportati in Siberia au fost romanii de la granita cu Romania,si de pe Prut.Asta e adevarul.Pana in 1992 erau mai multi romani in Tiraspol,Balta in Transnistria,decat pe Prut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s