Fanarioţii şi vardiştii

Posted: 26 iulie 2010 in Basarabia mon amour
Etichete:, , , , , , ,

Salut George,

Te stiu de mult de la Nimeni Altu’ si vreau sa te’ntreb si eu ceva.

Uite, si pe mine ma preocupa starea romanilor si ma gandesc adesea la ce si de ce se intampla. Uneori mai am cate o initiativa sa zicem si imi iau un domeniu ca http://www.greva.ro
Mai merg pe ici pe colo, ma uit, incerc sa inteleg.
Pe tine te vad foarte implicat in evenimente.

Acum as pune si eu o intrebare vis a vis de problema Basarabiei si a basarabenilor si a Romaniei in general.

Am sa descriu intr-un prim pasaj ce am inteles eu despre starea de fapt ca sa iti faci o idee despre ce e la mine in cap in momentul asta. Apoi am sa incerc sa formulez nelamurirea mea pentru ca tu sa imi poti descrie (sper sa ai timp si chef) viziunea ta asupra trebii ce ma nelamureste pe mine.

Problema basarabenilor o inteleg asa : sunt cam 3 mil de romani oficial adica oricum peste 70% din populatie, supusi la asimilare lingvistica de rusi, stat impus rusesc, slavizati incet incet prin scoli, cultura samd. Similar as spune cu situatia maghiarilor din Romania care ca si numar sunt cam tot atatia. Erau mai multi, dar tot cam 3 milioane de oameni sunt. La fel cumva s-a intamplat si cu ei multi ani in Romania.
– de aici inteleg ca situatia basarabenilor ca grup lingvistic si etnic izolat si supus la asimilare de granite impuse de mai marii europei in ultimii 100 de ani nu este singulara ba este chiar foarte prezenta prin balcani mai ales dar in europa in general.
Problema Basarabiei ca teritoriu sub administratia statului roman, sau chiar si ca teritoriu romanesc secular (desi inteleg din istoria noastra ca identitatea de “roman” este ceva relativ recent – 200 si ceva de ani), a fost decisa de manevre politice si de aliante mai mult sau mai putin reusite pe care guvernantii Romaniei le-au facut tot in ultimii 100 de ani (unii romani altii straini, rege samd).
Adicatelea pana la urma tragedia istorica a romanilor din basarabia (cea mai mare tragedie parandumi-se ca sunt sub dictatura minoritatii rusesti si a guvernului impus) si tragedia istorica a Romaniei ca stat in general corupt si neavenit, care nu mai reprezinta de iarasi o suta de ani vointa norodului, este o PROBLEMA A :
– liderilor de la Bucuresti care au facut intotdeauna ce au dorit nestingheriti in interes personal. Fie ei sefi de partid si de institutii acum, nomenclaturistii mai demult, sau straini si mai demult, oamenii astia ne-au jupuit cat au putut si ei SUNT statul intotdeauna.
– noastra ca cetateni in general, pentru ca am suferit si suferim de lipsa de informare, povesti in loc de adevar, care gandindu-ma la viitor este un lucru care ne incetineste grav si ne impiedica sa descoperim ca suntem impreuna defapt si puternici si o natiune si etc etc.

Si acum in sfarsit nelamurirea mea.

Nu este problema celor 3 milioane de basarabeni un efect si nu o cauza a problemei ce ne face sa suferim pe fiecare din noi?
Adica numitorul comun dintre : un student roman de la iasi, un roman din timisoara, o familie mixta tigani/romani cu 3 copii din bucuresti si un basarabean care traieste despartit de ai lui in Pitesti – ESTE totusi dispretul si ura fata de liderii din Romania si legile de politica interna si externa pe care acestia o instaureaza.
Ceea ce este cauza suferintei noastre si a basarabenilor, nu un efect, o repercusiune tragica a nevolniciei si nepasarii din trecut.
Asadar, chiar si cu Iliescu prins sau neprins, nu este oare mai eficient, mai direct si mai firesc ca toata aceasta tinta a schimbarii sa fie pe schimbarea boierilor astora de aici cu familiile lor dinastie in functii de stat si nu este oare problema basarabiei si a basarabenilor un lucru care este imposibil de rezolvat intai si o lupta departe de casa si de bratul majoritatii romanilor ?
Ce parere ai ?

Multumesc ca ai citit,
astept raspunsul (sper)
Sara


Salut Sara,

Scuze că apuc să îţi răspund aşa de târziu la email, îl postez şi pe blog că poate sunt şi alţii pe care îi frământă aceleaşi lucruri ca şi pe noi.

În mare parte ai dreptate în ce ai zis (nu sunt de acord la treaba cu ungurii, nu pot fi comparaţi ce au trecut ai noştri în Basarabia cu existenţa populaţiei maghiare într-un stat românesc începând cu 1918). Tu le zici boieri politicienilor actuali, eu prefer să cred că printre boieri s-au mai aflat şi oameni iluminaţi. Hai să le zicem FANARIOŢI: stau 1-2-3 ani, ne jefuiesc cât pot, strâng avere apoi vin alţii şi o iau de la capăt.

Eu cred că subiectul Basarabiei nu este aşa de greu de rezolvat ca alte probleme cum ar fi de exemplu bazele dezvoltării viitoare a acestui stat, a bunăstării şi libertăţii românilor şi câte şi mai câte pe care nu ştiu dacă vom apuca să le vedem împlinite.
Pe fanarioţi nu-i vei schimba din funcţii decât printr-o revoluţie sau printr-un context internaţional favorabil, dar le poţi forţa mâna să facă concesii în anumite privinţe, iar cazul Basarabiei e elocvent, dacă priveşti ce au făcut basarabenii prin ieşirea în stradă de anul trecut.
Atâta timp cât curentul de opinie de la Bucureşti în chestiunea Basarabiei va fi unul puternic, liderii de la Bucureşti vor acţiona / vor mima acţiunea în direcţia apropierii celor două state româneşti. Acuma ţine de noi, de oameni să putem impune anumite lucruri, nu doar legat de Basarabia, să obţinem concesii de la politicieni.

Dacă noi nu putem fi destul de fermi şi uniţi încât să facem mici schimbări în jurul nostru, mai pe scurt să avem o societate civilă (pe cât de utilizată în discursul public pe atât de inexistentă în prezent), degeaba facem revoluţii sau avem contexte internaţionale care permit schimbarea conducătorilor, că nu vom şti ce să facem cu puterea şi nu vom avea o populaţie pregătită.
Ca în 89, când ei s-au bătut cu ei, prin omorârea celor mai curajoşi dintre noi.

Ca o concluzie la ce m-ai întrebat tu: da, cauza sunt ei însă noi nu avem cu cine îi schimba. Maine vom avea un guvern care ne a conduce la la Strasbourg, poimâine vreo şase state româneşti şi cine mai ştie ce alte noi provocări. Istoria nu a început cu 200 şi ceva de ani de când ne numesc unii români, am fost aici dintotdeauna, şi trebuie cumva să devenim capabili în a ne impune voinţa. Fie că voinţa noastră înseamnă recuperearea Basarabia, protejarea Roşiei Montane sau nişte ciocoi mai fricoşi în goana de a ne jupui.

Aştept şi eu să aflu părerea ta.

Reclame
Comentarii
  1. George Simion spune:

    […] Fanarioţii şi vardiştii […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s