Am participat la prima ediţie a FânFestului(2004) fără să ştiu mare lucru despre proiectul de la Roşia Montană.
În prima zi de Fânfest am cam priceput tot ce era de priceput când urcam în localitate şi un cuplu de bătrânei au întâmpinat coloana de participanţi: bărbatul cânta la acordeon iar femeie ăncerca să ne servească cu Cola, exlamând: „Salvaţi-ne, salvaţi-ne!”. Atunci a fost prima oară când am dormit în cort, de fapt în ceva fân dintr-un cort al organizatorilor. Cum nu mai fusesem în „sălbăticie”, am adormit mort de obosit în fân, fără să-mi închipui la ce e bun un sac de dormit, şi m-am trezit pe la 6 dimineaţa cu dinţii clănţănind. Am tras de băiatul cu care am venit, l-am trezit şi l-am convins să mergem mai repede spre Bucureşti că murim de frig.

Uitaţi-mă aici la festival, cu bannerul pe care îl vopsisem anterior (sunt în dreptul literei Ş):

Şi uite aşa la 18 ani fără câteva zile, mulţumită mai mult amicului meu căruia îi mulţumesc, am descoperit munţii Apuseni şi Roşia Montană.

Anii următori au venit natural, încercând să sprijin alte iniţiative sub genericul Salvaţi Roşia Montană. Eu şi alţii ca mine am fost nimic, adevărata luptă au dus-o localnicii din Roşia Montană, cei care nu au vrut să se vândă pe dolarii şi promisiunile dubioase ale companiei canadiene Gabriel Resources.  Ei, locuitorii din Roşia Montană care nu au acceptat pactul cu diavolul şi nu s-au vândut pentru o mână de arginţi sunt exemple vii ale faptului că în România nu orice luptă contra corupţilor din stat este pierdută.

Pentru că, după cum zicea un afiş al Mind Bomb, corupţia e Măriceanu la Roşia Montană:

Şi pentru că locuitorii au şi nume, cred că am avut o mare onoare să-i cunosc pe oameni precum Zeno Cornea, Eugen David sau Sorin Jurcă.

Ţin minte că la una din dezbaterile publice, organizată de Gabriel Resources în Bucureşti, la Romexpo, veniseră localnici din cele două tabere, pro şi contra proiect precum şi alţi oameni din Bucureşti ce aveau o opinie. A început înscrierea pe listele de vorbitori, eu reuşisem să mă trec al nouălea pe listă şi îmi pregăteam cuvântarea, când a venit la mine raku, hiphoperul, care m-a rugat să îl las pe el în locul meu, că nu poate sta la toată dezbaterea. Am convenit că de fapt el e George Simion, mă duc, vorbesc, oricum din ce am spus atunci au rămas consemnate nişte aberaţii. Apoi vine raku la microfon. Cei din comisie: păi cum, că nu aveţi voie. Eu: Păi cum nu are voie, dacă el e George Simion, eu am fost fratele lui 🙂 Atunci raku a recitat o strofă dintr-o melodie ce o auzisem la FânFest în 2004 în primă audiţie:

Climă deşertică în Balcani,
nicăieri nu va rămâne petic de pădure
când vor fi înconjuraţi de bolovani
atunci vor realiza că nu pot mânca bani

În consemnarea oficială a rămas „cand vor fi inconjurati de bolovani isi vor da seama ca nu au ce manca.” 🙂

A fost 2006, şi odată cu el am pornit lupta mai organizată, prin Noii Golani. Sunt tare mândru că în 2007, a fost şi noi printre organizatorii festivalului, ocupându-ne de tururile turistice şi de ceva foarte tare ca şi idee şi ca punere în practică, povestiri în jurul focului cu localnicii.

Noi, prin Noii Golani, am susţinut ca o variantă alternativă de dezvoltare a zonei turismul, variantă nedorită de paraziţii acestui stat numit România, mai ales acum, în domnia lui Videanu Vodă la Ministerul Economiei.

Fânfestul nu s-a mai organizat în 2008 şi 2009, iar acum, când ne-am dat întâlnire iar cu toţii la Roşia, primarul, care teoretic ar trebui să vrea binele comunităţii, nu vrea să autorizeze nici o manifestare. Cumva cumva tot vor avea loc, fie că e vorba de muzică sau de teatru. Programul îl puteţi vedea pe www.fanfest.ro, mi-aş dori să vă văd pe cât mai mulţi care citiţi acest articol acolo, nu neapărat pentru a lua o poziţie pro sau contra, ci pentru a descoperi la faţa locului Roşia Montană.
Eu mă cazez la localnici, sunt destule locuri şi pentru voi ca să o faceţi.
Nu o fac din cauza experienţei pe care am avut-o în 2004 cu cortul (acum am pretenţia că sunt mai bătrân şi mai deştept) ci pentru a susţine un pic material pe localnicii care nu sunt de vânzare.
Dacă vreţi să veniţi, nu faceţi prostia pe care o citiţi pe siteul Fânfest, nu aduceţi conserve şi mâncare de acasă, se găsesc conserve şi în Roşia, dar şi mâncăruri gătite. Pun pariu că nu aţi mâncat până acum virşli de la Roşia Montană 🙂

Anunțuri
Comentarii
  1. AdyPitesti spune:

    frumos…articol!@
    Fiindca am petrecut 4 ani in zona – Liceul la Alba Iulia, cunosc un pic locurile din zona M-tilor Apuseni…..o zona de romanism pur care a rezistat eroic la 1848 , atunci cand un tanar de 24 ani – AVRAM IANCU – a reusit sa invinga ,alaturi de moti, armatele maghiare conduse de experimentatul general Bem

  2. ElenaC. spune:

    Eu abia astept sa vin… sa descopar lRosia Montana……nu mai e muult!

  3. […] Descoperă Roşia Montană […]

  4. […] Vă invit alături de mine pe toți cei care nu aveți planificat nimic în weekendul 12-14 august. Descoperiți Roșia Montană, descoperiți Munții Apuseni și pe drum până acolo descoperiți România (am în plan […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s