Între 11 şi 15 august a avut loc „Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului”, eveniment organizat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei.

În aceeaşi perioadă a avut loc şi FânFest-ul şi a trebuit să optez pentru unul din evenimente, cum la Roşia Montană sunt implicat mai mult sau mai puţin din 2004, am considerat că trebuie să pun pe primul plan activitatea de acolo. Mi-ar fi păcut mare plăcere să ajung în ambele locuri, pentru că la Izvorul Mureşului s-au adunat lideri din toate comunităţile româneşti din jurul graniţelor actuale; un fel de Mare Adunare Naţională cu românii cei mai oropsiţi de soartă din punctul de vedere al identităţii naţionale, organizată de către cei din Harghita şi Covasna, ce pe zi ce trece par să devină străini în propria ţară.

Pe lângă eforturile, sunt sigur, supraomeneşti, ale organizatorilor, de a face posibilă o asemenea reuniune, sunt consternat de lipsa de participare la eveniment a românilor din ţară. Sunt ceva ONG-uri care au printre obiective relaţia cu românii de pretutindeni, sau cel puţin identitatea naţională românească. Aici cred că ştim cu toţii cum e românul când vine vorba de a participa la acţiunea organizată de altcineva, să zicem „reticent”. Problema cu ONGurile astea e că s-au învăţat să fie totul moca. S-au învăţat să sugă de la stat, iar când nu primesc să intre în depresie, ca ultimii emo. Ştiu ceva organizaţii de basarabeni care au abonamente la taberele organizate de Departamentul de stat pentru românii de pretutindeni, ei din iunie până în septembrie sunt mereu prezenţi pe acolo. S-a cam tăiat macaroana din păcate pentru ei, şi cred totuşi că şi pentru cauza românităţii (poate ajungea totuşi odată un administrator bun la acel Departament): la minorităţile din România, statul dă 20 de milioane de euro pe când pentru românii de pretutindeni să mirobolanta sumă de 1 milion de euro. Poate vor începe să facă o activitate de strângere de fonduri şi din domniul privat, am auzit că alergătura face bine la sănătate.
Apoi, mai e marea parte a populaţiei, pe care îi doare pur şi simplu în fund. Români din jurul graniţelor? Ei, mai bine sună Guţă. Adevărul e că nu a încercat mai nimeni să îi educe vreun pic, că subiectul „naţional” intervine în discursul public decât atunci când „vor ungurii să ne fure ţara”. Cum zicea şi Teo de la Deko Cafe la Roşia Montană, de parcă ţara asta e un covor, pe care îl împăturesc ungurii, îl iau la subraţ şi îl duc la ei în ţară.

Apropo de unguri, fraţilor, care aveţi pe cineva care ştie maghiară, traduceţi-mi şi mie ce nu le-a plăcut jurnaliştilor ăstora la faptul că am fost noi la Roşia Montană:

A másik pedig, amibe majdnem belekötök, a „Basarabia pământ românesc” feliratok, amelyekről kiderül, hogy piros-sárga-kék vagy fekete, „Românism.ro” vagy „Eroii nu mor niciodată” feliratos pólókban feszítő társaságtól származnak. Aztán kiderül az is, hogy a Noii Golani nevű szervezet tagjai önkénteskednek a fesztiválon, és az egész projekt nacionalista ugyan, de nem szélsőjobb. Verespatak pedig a kiemelt témáik közé tartozik.

Să revin la subiect: dacă la Izvoru Mureşului se dădeau transportul, cazarea sau chiar şi nişte sarmale gratis, se îngrămădea lumea ca la urs. ne place moca, a ajuns un stil de viaţă traiul ăsta, şi e normal într-o anumită măsură, când aşa zisa creştere economică a României din 2000 încoace s-a bazat pe credite şi pe căpşunari. Nu putem aştepta să vină lucruri pe degeaba, câteodată mai trebuie să şi muncim pentru ele, mai trebuie să investim bani, efort şi, mai ales, suflet.

Felicitări celor prezenţi la Izvoru Mureşului, pentru binele românilor de lângă noi trebuie să strângem rândurile. Cine vrea să citească, are ce aici.

Reclame
Comentarii
 1. Ioan Paul spune:

  Salut George. Precum era dealtfel de asteptat… traducerea vine din Ardeal :)) .. uite ce zice citatul pe care l-ai postat aici :
  ” celalalt lucru de care aproape ma leg sunt logourile “Basarabia pământ românesc”, despre care aflam ca provin de la grupul care se mandreste in tricouri negre, sau rosu-galben-albastre pe care scrie “Românism.ro” sau “Eroii nu mor niciodată”. Apoi, se dovedeste ca membrii organizatiei Noii Golani sunt voluntari in cadrul festivalului si ca tot proiectul este unul nationalist, dar nu de extrema dreapta. Iar Rosia Montana este unul dintre subiectele lor prioritare”

  Felicitari pentru actiune!
  JP.

 2. ada spune:

  cu intarziere…

  Spune ca nu e de acord cu siglele (labels) „Basarabia pamant romanesc” care le-au avut oamenii pe tricourile albastru-galben-rosu sau negru si care de asemenea aveau pe tricouri si Eroii nu mor niciodata si Romanism.ro. Membrii asociatiei Noii Golani au fost prezenti ca voluntari la festival si intregul proiect ar fi sunat de factura nationalista, fara a fi insa de extrema dreapta. …rosia montana a fost unu din proiectele principale discutate.

  Ceva de genu s-ar traduce

 3. ada spune:

  Si acum traducerea de la un ungur:

  Altfel, poate fi inclusă inscripţia „Basarabia pământ românesc”, care este găsită, ca roşu si galben si albastru sau negru, „Romanism.ro” sau „Eroii nu mor niciodată”. Micile tensiuni de limbaj vine de la compania Noii Golani, o companie cu membrii voluntari de la festival, precum şi de la întregul proiect naţionalist, dar nu de extremă dreapta Roşia Montană şi cu prioritate tema inclusă.

 4. observator spune:

  George, textul in maghiara nu zice nimic rau. Zice doar de o organizatie „nationalista, dar nu de extrema dreapta” cu tricouri cu inscriptii „BPR” etc care se preocupa si de tema Rosia Montana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s