Martin Luther King: Am un vis! (adaptare)

Posted: 26 iunie 2011 in La vie en rose
Etichete:, , , , , ,

Acum aproape o suta de ani, mari romani precum Ion Inculeț sau Pan Halippa, în a căror memorie trebuie sa ne adunam noi astăzi, semnau Actul Unirii Basarabiei cu România. Aceasta a venit ca zorii fericiţi ai unei zile răsărite după o lungă noapte de prizonierat.

Cu toate acestea, nici după o sută de ani românii nu sunt uniți. O sută de ani mai târziu, viaţa românilor basarabeni suferă în continuare de pe urma cătuşelor deznaționalizării. O sută de ani mai târziu, românii basarabeni se află tot la marginea societăţii civilizate, fiind exilaţi din propria lor ţară.

Am ajuns astăzi să dramatizăm o situaţie ruşinoasă. Participăm la Blog pentru Basarabia pentru a încasa un cec de 500 de euro. Când parlamentarii Republicii Moldova au scris cuvintele Constituţiei şi ale Declaraţiei de Independenţă, ei au semnat o poliţă pe care a fi trebuit ca toţi basarabenii să o poată încasa. Această poliţă garanta independența față de Rusia și drepturile nestrămutate de a trăi fericiţi şi în libertate.

Am venit astăzi aşadar să ne încasăm cecul, acest cec care ne va deschide calea către realizarea a 70 000 de abțibilduri cu mesajul AICI e ROMÂNIA!  A venit vremea să ieşim din prăpastia întunecată a inactivității și să trecem la treabă. A venit vremea să nu mai așteptăm salvarea de la politicieni și să trecem chiar noi la votat și la răspândirea mesajul românesc.

Vă spun astăzi, prieteni, că, în ciuda dificultăţilor de azi şi de mâine, am un vis. Este un vis al cărui rădăcini sunt adânc ancorate în visul de secole al românilor. Am un vis, şi anume că într-o bună zi această naţiune se va ridica şi va trăi conform adevăratului sens al credinţelor sale: acest adevăr este de la sine înţeles pentru noi: cele două state românești să se unească. Am un vis, şi anume că într-o bună zi, vechile hotare le României Mari vor fi iarăși întregi. Am un vis, că într-o bună zi chiar şi nordul Bucovinei va reveni acasă. Am un vis, că toți copii noștri vor fi conștienți că aparțin națiunii române. Am astăzi un vis…

Am un vis, că într-o bună zi în Bălți, orașul cel mai rusificat, cu primarul său, din a cărui gură au ieşit cuvinte precum „inscripții xenofobe precum Basarabia Pământ Românesc” …, că într-o bună zi chiar şi acolo, în Bălți, băieţeii şi fetiţele din Republica Moldova îşi vor da mâna cu băieţeii şi fetiţele din România de astăzi, ca fraţii şi surorile. Am un vis, că într-o bună zi fiecare vale se va înălţa şi fiecare munte se va apleca. Locurile cu gropi vor fi netezite, la fel şi cele denivelate. Iar splendoarea lui Dumnezeu ni se va revela, ca tot ce e din carne să o vadă.

Aceasta este credinţa noastră. Şi cu această credinţă vom câștiga concursul Blog pentru Basarabia.

Lăsaţi să răsune cântecul unirii în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Lăsaţi să răsune cântecul unirii de pe munţii cei înalţi din Făgăraș, lăsaţi să răsune cântecul unirii în întinsa câmpie Română. Lăsaţi să răsune cântecul unirii în însângerata Piață a Universității din București. Lăsaţi să răsunecântecul unirii de pe înălţimile Apusenilor. Dar nu numai atât, lăsaţi să răsune cântecul unirii de pe statuia lui Avram Iancu din Cluj și a lui Ștefan cel Mare din Bălți. Lăsaţi să răsune cântecul unirii de pe frații secui din Covasna și Harghita și de la găgăuzii din Comrat. Lăsaţi să răsune cântecul unirii de pe fiecare deal şi măgură din Vaslui sau Orhei, lăsaţi să răsune cântecul unirii de pe fiecare ridicătură.

Pentru că dacă vom lăsa să răsune cântecul unirii — dacă îl vom lăsa să răsune din fiecare aşezare şi fiecare cătun, din fiecare stat şi din fiecare oraş, atunci vom putea trăi mai repede ziua în care toţi copiii României — munteni, moldoveni,olteni, ardeleni, basarabeni, bucovineni — îşi vor da mâinile şi vor intona versurile vechea horă a Unirii: „Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română, să jucăm hora frăției pe pământul României!”

––––––––––––––––––––––––––––––––-
Martin Luther King Jr. (n.15 ianuarie 1929, Atlanta, Georgia – d. 4 aprilie 1968, Memphis, Tennessee) a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. „Am un vis!”(I have a dream), unul din cele mai celebre discursuri ale sale a fost ținut în timpul unui marș pentru libertate ce a avut loc pe 28 august 1963.

–––––––––––––––––––

Pentru a vota articolul AICI e ROMÂNIA! în cadrul concursului Blog pentru Basarabia trebuie să vă faceți cont aici apoi să vă logați cu parola primită pe email și să votați aici

Reclame
Comentarii
  1. Delma spune:

    daca era Fuhreru’ acolo era alta treaba georgica :))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s