Cazacii pravoslavnici, pe post de mineri

Posted: 19 iulie 2011 in Basarabia mon amour
Etichete:, , , , , , ,

Mase de manevră de factură subumană, pe post de forță paramilitară; la noi au fost minerii la începutul anilor ’90, în spațiul ex-sovietic îi cheamă cazaci și sunt folosiți de ideologia panslavonă unde e nevoie. Scenaristul e același: KGB. Aduși din Don în Transnistria, nu au lipsit nici la Camâșovca/Hagi Curda cu ocazia sfințirii bisericii românești din localitate.

Îmbrăcați în negru, cazacii trimiși cu trei autocare de la Odessa veniseră cu scopul clar de a nu-l lăsa pe înaltpreasfințitul Petru al Basarabiei să sfințească biserica, conform spuselor preotului Alexei Grecu, reprezentantul patriarhiei Moscovei în satul din Bugeac. „Nu i-am chemat eu, i-a trimis mitropolitul, să apere dreapta credință” mi-a mărturisit senin același Alexei Grecu, care i-a hrănit și le-a dat „o pivă”. În rest nu mai e responsabilitatea lui, astea „sunt treburi politice”, tot ce știe preacucernicul părinte e că Mitropolia Basarabiei e „politiciski”și treburile interne ale Ucrainei nu-l interesează.

Autocarul în care eram s-a intersectat cu un autocar al cazacilor. Noi ziceam Camâșovca, ei Odessa. După câteva ori în care am repetat numele localităților unde aveam treabă, băieții au plecat mai departe, nu înainte de a ne arăta, cât se poate de gentil, că ne taie gâtul.

Reclame
Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s