Cine suntem noi?

Posted: 9 mai 2012 in Basarabia mon amour
Etichete:, , ,

E primăvară în Basarabia. A venit de 3 ani și mă bucur când mă uit în jur și văd lucruri altădată imposibile cum prind contur.
Pe 13 mai, la o manifestație unionistă la care vor participa mii de oameni, tinerii vor purta tricouri negre. În semn de doliu și în semn de… identitate.

Din 2006, de când a fost lansată campania BASARABIA PĂMÂNT ROMÂNESC, tricourile au fost una din principalele metode de promovare a mesajului. La început negre, cu scris arhaic, ele au devenit în timp un fel de „brand” care putea fi văzut ușor pe străzile principalelor orașe românești. Și-au adus și ele aportul la venirea primăverii…

De-a lungul timpului am făcut și trimis mii de tricouri, de la Nistru pân la Tisa. Dar nu erau tricouri obișnuite, de promoții, genul celor care le porți prin casă în loc de pijama. Ale noastre erau o poziționare clară față de lumea înconjurătoare, un mesaj clar, care ne identifica pe noi ca persoane.
Cum se uită lumea la mine prin oraș când am tricoul pe mine. Prima oară îi întrebam dacă ne știm de undeva, după aceea am priceput că citeau ce scria pe tricou.

Am făcut multe modele, zâmbesc cu drag când mă mai întreabă lumea de unele de acum 2-3 ani. Abia acum au pornit pe drumul ăsta și se uită la ce s-a făcut până acum:

Iar dacă e să vorbim despre sentimentul de identitate, nu pot decât să adaptez mot-a-mot un articol la a cărei „facere” mă mândresc că am contribuit. Ar suna cam așa:
La fel ca viaţa mea tricoul meu a cunoscut şi bune şi rele. Asta ne-a unit. A fost murdar în ultimul hal, transpirat, udat de lacrimi, chiar şi de sânge odată. A fost îmbibat cu gaze lacrimogene şi sărutat de multe, multe ori. Spălat de mine cu infinită grijă…îmi amintesc ce panicat am fost la început că unu’ şi l-a spălat în mașina de spălat şi se decolorase puţin, negrul prefăcându-se în maro.
Ce pot sa vă mai zic oameni buni ?!? Că am făcut chiar şi sex cu el pe mine, că îl iau oriunde şi că îl prefer în locul altor tricouri, poate mai noi sau de firmă. Vreţi să vă spun că m-a salvat de atâtea ori acoperindu-mi fața de miliția comunistă. DA ! e adevarat toate astea sunt adevărate!
Ce poate fi mai frumos când cobori în faţa blocului şi îi vezi pe ai tăi aşteptându-te cu steaguri tricolore, zâmbete pe buze şi o bere în mână. Ei, ca şi tine , cu acelaşi tricou. Şi atunci înţelegi: gândesc şi simt la fel. Eşti cu ai tăi. Uiţi de tot! Când te dai jos din acel autocar şi e o dimineaţă friguroasa dar însorită. Când umbli pe străzile pustii ale unui oraş care așteaptă să afle adevărul. Când cei cu tricouri ca tine încep să glumescă şi să se dezmorţească la o pizza şi o (altă) bere, MAI EXISTĂ ALTCEVA ?!? Îşi mai aduce aminte cineva că e certat cu prietena, îşi mai aminteşte cineva crizele lu’ mă-sa sau că şefu’ e un jegos ?!? NU ! Eşti în lumea ta!

Poate mă considerați nebun, dar când mă gândesc că duminică o să văd la Chișinău (România) atâtea tricouri împreună, nu mai am nimic altceva în cap.
PENTRU CĂ ĂSTA SUNT EU!

Reclame
Comentarii
 1. crisuadi spune:

  E un tricou cu rupe frontiera si pe verso scrie ceva ilizibil si fiul risipitor . Am zis ca scrie Putna ? ! ?
  Si daca da , de ce fiul risipitor ?

 2. admin spune:

  Scrie Butch, face parte din tricourile facute de acest artist pentru liceul Grigoriopol din Dorotcaia.

 3. Doina spune:

  Bravo baieti pt organizarea extraordinara!!Am fost acolo azi si mam bucurat nespus cand am vazut ca sunt atatzia care gandesc la fel ca si mine,atatzia care iubesc Romania si isi doresc UNIREA la fel ca si mine si Sunt sigura ca data viitoare vom fi de 10 ori mai multi.Acelasi sange,aceeasi tara ROMANI am fost cu toti odinioara!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s