Niște fătălăi

Posted: 23 decembrie 2012 in Ceaușescu n-a murit
Etichete:, ,

Acum 23 de ani mii de tineri au dat jos un regim odios. Cu pieptul gol în fața gloanțelor și a tancurilor.

Și mă voi opri aici, pentru că oricum nu vă impresionez. Pentru că sunteți/suntem niște fătălăi și nu citiți până la capăt decât dacă e despre voi.

O dată pe an facem niște gesturi prin care ne amintim de cei plecați la Domnul în decembrie 1989. Care dintre noi facem asta, fie că aprindem o lumânare, un marș sau un cover photo pe facebook, că restul fac Christmas shopping prin malluri. Și problema e că ne simțim mândri de noi, în loc să ne simțim mândri de EI. Și ne considerăm superiori celor din malluri, fără să putem aprecia vreodată cu adevărat ce au făcut cei din 89:

O minoritate l-a dat afară și probabil l-ar fi linșat pe Ceaușescu dacă l-ar fi prins. Majoritatea dormea. Și, acum, mai mult ca în alți ani, sunt convins că sondajele au dreptate: majoritatea care dormea îl regretă pe odiosul dictator. Era patriot aparent, ne-a făcut case, ne-a dat servicii. Alte căcăreze verbale contestă: hai măi, asta n-a fost revoluție, a fost bine pus la punct din exterior. Să mori tu că tinerii ăia nu suntem noi acum 23 de ani? Să mori tu că oamenii nu erau nemulțumiți?

Noroc de acea minoritate, noroc că din generație în generație se mai nasc oameni cu demnitate.

Nu suntem superiori celor din malluri, dacă nu răzbatem și noi în lupta noastra, trecând peste comemorări în care mulți o fac din modă sau cu falsă pietate. Minoritatea, cât de mică, trebuie să se așeze în față, cu pieptul dezgolit,  altfel va trebui să înghițim mult și bine din partea celor proști dar …

Nu o să o facem pentru că suntem fătălăi. Și ne e bine în fătăloșenia noastră.

om_zapada

Comentarii
  1. Mihai Papuc spune:

    Dincolo de revolta ta, acesta este adevărul: „revoluția” a fost bine pusă la punct din exterior, tocmai de asta a reușit. Departe de mine intenția de a minimiza curajul și sacrificiul celor care au ieșit în stradă cu piepturile goale. Dar chiar tu singur ai spus-o: au fost o minoritate. Greu de crezut că ar fi reușit să facă ceva în fața gloanțelor, dacă șefii din securitate și armată nu l-ar fi trădat pe Ceaușescu pentru noii conducători de partid și de stat.

  2. AndradaDaciana spune:

    Craciun fericit, George! Voi comenta articolul acesta, pentru ca mi se pare interesanta tema aceasta- cauza inactiunii noastre. Si eu m-am tot intrebat de multe ori de ce in Romania lucrurile merg altfel decat ar trebui sa mearga. Dar voi comenta putin mai tarziu. Acum iti pun doar un colind cu tematica eroilor si a revolutiei:

    decembrie romanesc (K1 & Dj Stefano – Cadoul visat)

  3. matei mirel spune:

    destul de interesant ce ai scris….insa si eu cred cum cred si altii ca factorul decisiv pentru caderea comunismului in romania,respectiv „asasinarea lui ceausescu” au avut ca si cauza prncipala factorii externi,de curand sa facut public un numar inpresionant de „turisti” kgb care au intrat in romania inainte de ’89 130.000 fratilor….nu neg faptul ca oameni erau nemultumitii,la fel cum nu neg curajul lor si faptul ca ei au facut fapte eroice atunci,dar lovitura de stat nu putea fi acoperita altfel..masele de oameni nemultumiti, dezbinati,si spalati pe creier sunt mai usor de manipulat.sincer sa fiu…la ce vad azi in tara asta..cred ca ar fi bun un ceausescu..sau poate o revolutie populara pe bune..

  4. matei mirel spune:

    sau mai bine punctat ar fi sa spun ca atunci au fost doua revolutii,ale serviciilor din fosta uniune sovietica si nu numai,dar si cea populara.oamenii au iesit pentru un tel al lor,pentru libertate,dar oare suntem noi liberi azi??greu sa spui ca esti liber..

  5. AndradaDaciana spune:

    Eu stau si ma intreb daca atitudinea aceasta „fatalaista” descrisa de tine vine din lasitate sau vine din oportunism, din comoditate, din lipsa de informare? Una din certitudinile pe care le am, e ca din pacate in Romania de azi suntem foarte divizati, ne-am impartit in n-spe mii de grupuri si grupulete si am uitat scopul principal – Romania. Si o alta problema a noastra este LIPSA DE OBIECTIVITATE. Daca vrem sa facem ceva in tara asta, trebuie sa analizam orice perioada istorica si orice personalitate publica in mod obiectiv, apreciind corect partile pozitive si cele negative. Din pacate prea multor oameni le lipseste aceasta atitudine neutra si continuam sa gandim in clisee propagandistice, cu X care a fost raul absolut si Y care reprezinta binele suprem. Lucrurile sunt insa mult mai nuantate, iar noi nu ne vom reveni ca popor atata timp cat nu vom invata sa acceptam adevaruri incomode si atata timp cat vom recita propaganda altora.
    La americani daca un cantaret/actor a cantat pentru un politician idiot, e considerat patriot, la noi insa daca un om si-a aparat tara, indiferent ce regim politic era oficial, e linsat public imediat ce se schimba regimul de la conducere. Nu putem sa renastem cu o astfel de atitudine. Si nici altii nu ne vor lua in serios, atata timp cat vor vedea ca noi nu suntem obiectivi si nu ne aparam imaginea de tara si personalitatile. Ne vor considera o colonie lipsita de demnitate, o banana republic in capul careia oricine poate face orice. Hei, pe vremea „dictatorului”, care de altfel respecta legile tarii mult mai bine decat o fac politrucii de azi, in presa internationala nu erau articole in care eram numiti tigani, rroma etc. Eram priviti ca tara cu mult mai mult respect decat suntem astazi vazuti. Atunci presa internationala vorbea de Nadia, de Ilie Nastase, de Eliade, azi presa vorbeste despre cazul Mailat, desi nici azi nu o ducem rau la capitolul genii. Vezi, atitudinea altora fata de noi, iti spune cum suntem vazuti- si ai dreptate, suntem vazuti ca niste fatalai, insa nu pt ca nu ne comemoram eroii, pt ca noi suntem campioni la parastasuri si chestii din astea, ci pentru ca nu ne comemoram TOTI EROII si nu avem curajul si demnitatea de a spune si a accepta adevarul. Perioada comunista poate fi impartita in 3 etape principale, ocupatia bolsevica, renasterea nationalismului, si sabotarea Romaniei interna si externa. Cand vorbesti despre comunism in Romania, tine cont de aceste etape si analizeaza-le obiectiv. Cei care au iesit in strada in decembrie 1989 erau nemultumiti pt ca de cand Gorbaciov se intalnise la Malta cu omologul sau american, lucrurile incepusera sa se strice in Romania. Cei care au iesit in strada nu isi imaginau ca se poate si mai rau si nu isi imaginau dezastrul ce avea sa se abata asupra Romaniei dupa 1989. Daca ar fi stuit ei ca in 20 de ani, populatia Romaniei va scadea cu aproape un sfert, ca analfabetismul va reveni, ca protectia sociala va disparea, cred ca s-ar fi gandit mai bine inainte sa iasa in strada, si s-ar fi gandit la o alta metoda de a indrepta lucrurile rele ce erau atunci. Si poate ca daca s-ar fi gandit mai bine, ar fi ajuns si la esenta lucrurilor si ar fi inteles de fapt ce se intampla pe planeta asta in principiu, nu doar ce se intampla pe un colt al ei, numit Romania. Pana cand vom intelege jocurile globale si vom gasi calea si demnitatea de a ne apara interesele, vom fi considerati, asa cum zici tu- niste fatalai.

  6. Si inca un detaliu- in multe perioade din istoria noastra zbuciumata, am fost siliti sa facem aliante cu dusmanul – si Stefan cel Mare, si Mihai Viteazul etc s-au aliat cu dusmanii lor- temporar, insa nu au uitat care le sunt interesele. Nici dusmanii nu au uitat ca alianta era temporara si si-au urmarit si ei interesele. Deci, niciodata sa nu uitam ca SUNTEM ROMANI, si ca la judecata de apoi, Dumnezeu va chema NEAMURILE, nu va chema alianta UE, nici Pactul de la Varsovia, nici clubul nu stiu care- ci va chema neamurile, si fiecare din noi trebuie sa tinem la neamul nostru si sa cautam sa ne iertam greselile unii altora, sa ne respectam unii pe ceilalti si sa fim cu adevarat un neam- o echipa ce isi apara toti membrii si intresele in acest painejenis de interese globale. Si mai departe suntem neamul omenesc si trebuie sa extindem iubirea si asupra celorlalti, dar intai ne ocupam de familia noastra, apoi de altii.

  7. OmdeOmenie spune:

    Dar acest gen de manifestare cum il numim? In fata suntem mari romani in spate sarbatorim 23 februarie. L-ai recunoscut? E cu spatele http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/207421_487467331312578_701267776_n.jpg Pentru mai multe detalii consulati albumul http://www.facebook.com/media/set/?set=a.487467137979264.107085.354543031271676&type=3

  8. Mihai spune:

    Andrada…..eu cred ca tu mi-ai citit gandurile. Exact asta e parerea mea. Suta la suta.

Lasă un comentariu