About

24 de ani

Mai nou, blogger

Masterand în istoria comunismului în România.

Activist civic.

Român.

(nu neapărat în ordinea asta)

Reclame
Comentarii
 1. sara spune:

  Salut George,

  Te stiu de mult de la Adi Nimeni Altu’ si vreau sa te’ntreb si eu ceva.

  Uite, si pe mine ma preocupa starea romanilor si ma gandesc adesea la ce si de ce se intampla. Uneori mai am cate o initiativa sa zicem si imi iau un domeniu ca http://www.greva.ro
  Mai merg pe ici pe colo, ma uit, incerc sa inteleg.
  Pe tine te vad foarte implicat in evenimente.

  Acum as pune si eu o intrebare vis a vis de problema Basarabiei si a basarabenilor si a Romaniei in general.

  Am sa descriu intr-un prim pasaj ce am inteles eu despre starea de fapt ca sa iti faci o idee despre ce e la mine in cap in momentul asta. Apoi am sa incerc sa formulez nelamurirea mea pentru ca tu sa imi poti descrie (sper sa ai timp si chef) viziunea ta asupra trebii ce ma nelamureste pe mine.

  Problema basarabenilor o inteleg asa : sunt cam 3 mil de romani oficial adica oricum peste 70% din populatie, supusi la asimilare lingvistica de rusi, stat impus rusesc, slavizati incet incet prin scoli, cultura samd. Similar as spune cu situatia maghiarilor din Romania care ca si numar sunt cam tot atatia. Erau mai multi , dar tot cam 3 milioane de oameni sunt. La fel cumva s-a intamplat si cu ei multi ani in Romania.
  – de aici inteleg ca situatia basarabenilor ca grup lingvistic si etnic izolat si supus la asimilare de granite impuse de mai marii europei in ultimii 100 de ani nu este singulara ba este chiar foarte prezenta prin balcani mai ales dar in europa in general.
  Problema Basarabiei ca teritoriu sub administratia statului roman, sau chiar si ca teritoriu romanesc secular (desi inteleg din istoria noastra ca identitatea de „roman” este ceva relativ recent – 200 si ceva de ani), a fost decisa de manevre politice si de aliante mai mult sau mai putin reusite pe care guvernantii Romaniei le-au facut tot in ultimii 100 de ani (unii romani altii straini, rege samd).
  Adicatelea pana la urma tragedia istorica a romanilor din basarabia (cea mai mare tragedie parandumi-se ca sunt sub dictatura minoritatii rusesti si a guvernului impus) si tragedia istorica a Romaniei ca stat in general corupt si neavenit, care nu mai reprezinta de iarasi o suta de ani vointa norodului, este o PROBLEMA A :
  – liderilor de la Bucuresti care au facut intotdeauna ce au dorit nestingheriti in interes personal. Fie ei sefi de partid si de institutii acum, nomenclaturistii mai demult, sau straini si mai demult, oamenii astia ne-au jupuit cat au putut si ei SUNT statul intotdeauna.
  – noastra ca cetateni in general, pentru ca am suferit si suferim de lipsa de informare, povesti in loc de adevar, care gandindu-ma la viitor este un lucru care ne incetineste grav si ne impiedica sa descoperim ca suntem impreuna defapt si puternici si o natiune si etc etc.

  Si acum in sfarsit nelamurirea mea.

  Nu este problema celor 3 milioane de basarabeni un efect si nu o cauza a problemei ce ne face sa suferim pe fiecare din noi?
  Adica numitorul comun dintre : un student roman de la iasi, un roman din timisoara, o familie mixta tigani/romani cu 3 copii din bucuresti si un basarabean care traieste despartit de ai lui in Pitesti – ESTE totusi dispretul si ura fata de liderii din Romania si legile de politica interna si externa pe care acestia o instaureaza.
  Ceea ce este cauza suferintei noastre si a basarabenilor, nu un efect, o repercusiune tragica a nevolniciei si nepasarii din trecut.
  Asadar, chiar si cu Iliescu prins sau neprins, nu este oare mai eficient, mai direct si mai firesc ca toata aceasta tinta a schimbarii sa fie pe schimbarea boierilor astora de aici cu familiile lor dinastie in functii de stat si nu este oare problema basarabiei si a basarabenilor un lucru care este imposibil de rezolvat inatai si o lupta departe de casa si de bratul majoritatii romanilor ?
  Ce parere ai ?

  Multumesc ca ai citit,
  astept raspunsul (sper)
  Sara

  • român spune:

   Pt cei care mai citesc pe-aici:

   Nu suntem români di 200 ani. Mihai Viteazu a facut unirea romanilor, statul lui Mircea se numea Romania in tratatul cu turcii, germanii stiau de pe la 1000 si ceva ca dincolo de Tisa locuiesc rumânii. Istoria e mai mult decat ceea ce citim in cartile de istorie in scoala. Puneti mana pe carti si cititi ca sa aflati adevarul, ca sa stiti pt ce luptati si de ce. Cititi despre arhitectii unirii, care a inceput cu programul lui Sofronie si s-a terminat in 1918, recunoscuta in 1920.

   „In conditiile echilibrarii economiilor europene, cea mai mare putere a unui stat devine calitatea etnica a individului, apartenenta lui la un anume spatiu cultural. Daca nu te identifici ca neamt sau român atunci in Uniunea European esti nimeni.” (Helmuth Kohl)

   Intrebare: de ce oare limba româna+dialectele se intinde (geografic) pe tertoriul Traciei?

   Cititi Anton Golopentia – Romanii de la est de Bug, Vulcanescu si marii scriitori din perioada interbelica.

   Cateva idei ca sa aveti la ce medita…

 2. Lili spune:

  Felicitari, George!

 3. suntem alaturi de tine chiar daca nu tot timpul cu prezenta.Ai grija de tine! BASARABIA PAMANT ROMANESC

 4. Sergio spune:

  vrei sa intri cu noi in PSD ?

 5. Ma bucur ca te-am cunoscut si ca mai exista oameni ca tine in Romania !

 6. ne bucuram ca exista oameni ca tine si suntem alaturi de tine!

 7. DAFNA / CHISINAU spune:

  SINCERE FELICITARI PENTRU TOATA ACTIVITATEA ! MINUNAT ! TOT ASA SI INAINTE !

 8. Bun blog, imi place. Felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s