Ca să facă discuții de spart gheața, lumea începe să vorbească prostii. Cum a fost meciul de aseară, ce melodie a apărut, ce film ai mai văzut.

-La ce filme te uiți, George??? -Nu mă uit, n-am timp să mă uit, pa!

Dar nu e o atitudine constructivă, așa-i? Poate mai bine ar fi să le dau un email cu linkul…

Deci, doamnelor și domnilor, pe lângă filmele de profil de istorie/Basarabia/românism, vă prezint:

film chile no dictatura pinochet1. NO (NU) – un film care pare documentar dar nu e, din Chile, despre cum a fost dat jos Augusto Pinochet prin referendumul din 1988 care decidea dacă dictatorul chilian avea să rămână la putere încă 8 ani. Cum să te bați cu un regim opresiv având numai 15 minute la dispoziție pentru o campania la televizor? Gael García Bernal interpretându-l pe René Saavedra ne dă o idee.

Filmul poate fi văzut momentan subtitrat aici

CA_Battle in Seattle_banner2. Battle in Seattle (Bătălia din Seattle) – un Hollywoodian care își desfășoară acțiunea în timpul conferinței OMC (Organizația Mondială a Comerțului). Activiștii de mediu, sindicaliștii și anarhiștii organizează proteste pentru a bloca activitatea conferinței. Iubiri, activism, și happy-ending, dar măcar ne învață cum să întindem un banner pe o macara:

Filmul poate fi văzut momentan subtitrat aici

viata_abbie_hoffman3. Viața lui Abbie Hoffman / Nik The Greek – Steal This Movie! – nu știu cum e exact în română tradus, motiv pentru care nu am găsit nici varianta cu subtitrare. Știu că am văzut filmul ăsta pe un post de la noi, probabil pe HBO și mi-a rămas așa în minte cum hippiotul de Abbie Hoffman e o dată activist, deci pe viață activist. Desigur, e cu romanțe dar frumoase. Îl vedeți aici, dar fără subtitrare:

v-de-vendetta-guy_falkes4. V de la Vendetă / V for Vendetta – Remember, remember the 5th of November – desigur că filmul care a inspirat generații și generații de puști fricoși și hackeri să se ascundă în spatele unei măști nu putea să lipsească din această listă. Doar fiecare din noi are nevoie de măștile și fanteziile sale, c-o fi Guy Fawkes, c-o fi alta. Interesant de văzut din perspectiva lui 1984 orwellian, portretizat un pic altfel în film dar pe aceiași idee și din ce în ce mai real în viața noastră de zi cu zi.

Vizionare plăcută, aici subtitrat.

filmul ultra italia5. Ultra (de Ricky Tognazzi, 1991). Ăsta e vechi și e în italiană, așa că sper ca pentru cei mai soft dintre voi să nu ajungă la acest punct. Mi-a fost ciudat să-l găsesc pe YouTube supratitrat în maghiară și în rusă, parcă la același studio de producție…. Într-o lume în care producții hollywoodiene gen Green Street Hooligans sunt puncte de reper pentru o generație bolnavă, e bine să te întorci din când în când la clasici:

https://dailymotion.com/video/x2dgewa

subtitrare film ingeri de otel6. Iron Jawed Angels – Ingeri de otel (2004). E despre luptă și drepturile femeilor (fiți mai deschiși la minte!!!). E despre feminism gen, dar nu ăsta de prost-gust de azi. Cum și-au câștigat femeile dreptul la vot în America prin lupta curată a activistei Alice Paul. Un pic de istorie, un pic de militantism:

Poate fi văzut momentan, subtitrat aici.

Cam aici închei recomandările mele, desigur, dacă vreți să vedeți ce inspiră generația de politicieni gen Ponta, uitați-vă liniștiți la House of Cards, toate cele trei sezoane. O să fie un model pentru voi să mințiți, să înșelați și să fiți ca ei.

Desigur, nimic din filmele astea nu sunt egale cu ce trăim unii din noi zi de zi. Și n-aș da pentru niciun film din lume prezentarea făcută de colega mea Iulia Modiga la seara Tinerilor Moldovei acum ceva timp. Ba chiar mă bucur că nu e înregistrată, pentru că astfel de trăiri trebuie simțite, nu vizionate.

Comentarii
  1. Andrei spune:

    felicitari pentru reusita de azi. Ar trebui sa-si pui intrebari in legatura cu niste amici. Intreaba-l de Moscalenco de cine i-a fost frica si si-a retras like-ul de la postarea ta de pe fb

Lasă un comentariu