Ungurii și-autonomia, baba și cu mitraliera!

Posted: 21 martie 2013 in La vie en rose
Etichete:, , , , ,

sabina_elena_covasnaSunt bucuros de ultimele știri venite din județele din centrul României. Știți, fetița cu bentița tricoloră, care dacă nu aș fi citit aș fi crezut că e una din fetele de la marșurile unioniste de la Chișinău…

Unii sunt indignați, pe bună dreptate, eu sunt fericit: în sfârșit veșnicele discuții despre „ungurii care ne fură Ardealul” ba chiar ni-l fură și nici nu ne dau pâine la magazin sunt înlocuite cu ceva pe care eu chiar aș susține cu înflăcărare: susținerea românilor din Harghita și din Covasna.

Să o iau cu începutul… Ura bolnăvicioasă împotriva etnicilor maghiari, unii din ei buni cetățeni ai României, nu putea duce nicăieri. Poate doar la episoade sângeroase gen Târgu Mureș în 1990, care ar veni mănușă extremiștilor maghiari pentru a le da avânt în revendicările separatiste. Hai să ne înțelegem: nu ne fură ungurii nici o Transilvanie. NU ESTE UN SUBIECT ACTUAL! Nu o împachetează și nu o iau cu ei acolo pur și simplu pentru că problema Transilvaniei s-a rezolvat după 1918 și, apoi, prin politicile de mutare a populației promovate pe vremea lui Ceaușescu. Nici măcar autonomie nu au unde să-și declare pentru că ar fi încercuiți de… noi. De cele mai multe ori oamenii care nutresc ura cea mai mare pentru unguri sunt fix ăia care nu au interacționat niciodată cu alde Istavanii de pe meleagurile noastre. Dacă vreți să le faceți un rău extremiștilor ungurilor, ignorați-i pentru că asta îi va neutraliza complet.

Motivul pentru care a renăscut acum acest subiect este destul de clar și pentru orbi: sunt alegeri în Ungaria și forțele de extremă dreapta de acolo vor să se mențină la putere. Subiectul aduce profit electoral. Mai nou aduce și rating.

E ușor să facem o apologie a urii dar e mai greu să să ne și iubim. Înainte de a îi acuza pe alții, haideți să ne vedem propriile greșeli și propria neputință: trebuie să ne intereseze soarta ROMÂNILOR din Harghita și Covasna, să îi ajutăm, să îi sprijinim, SĂ LE FIM ALĂTURI. Statul român, condus prost, de oameni votați de noi, are datoria asta dar și noi, cetățenii statului, o avem. Când va începe să ne pese de românii din Harghita și Covasna? Poate cei mai nepăstuiți și ignorați dintre toți. Poate ACUM.

Dacă am fi noi tari să ne permitem atitudini de genul Afară cu ungurii din țară aș mai înțelege pe undeva. Dar vrem să-i dăm pe unii afară dintr-o țară care nu suntem în stare să ne-o conturăm. Politicienii noștri nici nu îndrăznesc să pronunțe cuvântul UNIRE când se referă la cel de al doilea stat românesc, cel de peste Prut. Cuvântul cheie în așa-zisa problemă a „ungurilor” este SOLIDARITATE. Fără ea, fără unire între noi, nu avem cum să rezolvăm nimic. Patriotismul nostru TREBUIE să fie PRO și nu CONTRA. Și manifestat corespunzător, prin inteligență, cum a dat dovadă o copilă de clasa a 9-a cu tricolorul pe frunte, cu nimic mai deosebită altfel decât fetele de seama ei, de aici sau de aiurea.

Când vom avea o politică coerent pentru românii din jurul granițelor actuale ale României? Probabil când vom avea o politică coerentă și pentru românii din Harghita și Covasna, probabil atunci când vom avea o politică coerentă și pentru românii din celelalte 39 județe ale Țării.

Sunt mândru de copila asta cu bentiță tricoloră pe frunte. Ea poate fi simbolul transformării noastre mentale dinspre ură spre iubire.

Solidar cu SABINA!

Lasă un comentariu